Virkestoff

Ceramider

Hudens egne barrierelipider

Ceramider er fettstoffer (lipider) som finnes naturlig i huden. Sammen med kolesterol og fettsyrer binder de hudcellene sammen og danner hudbarrieren, hudens beskyttende skjold.

Hornlaget kan sammenlignes med en murvegg, der hudcellene er mursteinene og lipidene er mørtelen. Ceramider utgjør omtrent halvparten av denne mørtelen og er avgjørende for at huden holder på fukten og holder irriterende stoffer ute.

Kroppen produserer ceramider selv, men produksjonen avtar med alderen. Kulde, tørr luft, hard rens og enkelte hudtilstander kan også svekke hudbarrieren. Da kan huden føles tørr, stram, ru og lettere irritert.

Ceramider i hudpleie bidrar til å fylle på lipidene i hudbarrieren. De virker best sammen med kolesterol og fettsyrer, i omtrent samme balanse som i huden selv. I INCI-listen står de ofte som ceramide NP, AP eller EOP, og phytosphingosine er et byggestoff huden kan bruke til å lage ceramider.

Slik bruker du det: Ceramider er milde og passer for alle hudtyper, særlig tørr, moden og sensitiv hud. Bruk dem morgen og kveld, gjerne i en krem etter serum.

Godt å vite: Ceramider er et godt valg når du bruker syrer eller retinol, fordi de hjelper hudbarrieren å holde seg sterk.

Slik står det på INCI-listen

INCI-former

1 produkt

Produkter med ceramider

Andre virkestoffer

Se alle